3 Greșeli UX pe care le face aproape orice Designer

Când nu reușesc să se ridice la înălțimea așteptărilor celorlalți, mulți dintre designerii UX se simt dezamăgiți de munca lor. Designerii tind să fie perfecționiști din fire, cel mai rău critic al lor. Astfel de momente descurajatoare reprezintă oportunități incredibile de creștere și învățare. 

Nu este ca și cum designerii UX încep un nou loc de muncă sau un proiect cu scopul de a strica lucrurile. Pentru cei mai mulți dintre ei este chiar invers. Suntem obsedați de micile detalii, lucrurile nesemnificative pe care majoritatea oamenilor cred că nu contează. Cu toate acestea, designerii realizează importanța atenției la detalii atunci când realizează o muncă. 

Dacă sunteți instruit formal (sau informal), sunteți încurajat să vă studiați meseria. Se așteaptă să învățați și să înțelegeți principiile designului, comunicării, dinamica vizuală și a culorilor etc.

Ceea ce le lipsește designerilor este abilitatea de cunoaștere și comunicare cu restul oamenilor. Designerii nu sunt învățați să studieze oamenii la școală. Aceștia sunt învățați să înțeleagă și să practice estetica designului, dar li se oferă o perspectivă aprofundată despre oameni.

Prima Greșeală de UX: Presupunem că utilizatorii înțeleg mai mult decât o fac

Designerii sunt oameni rezonabili. Ei petrec mult timp lucrând cu interfețele utilizatorului. Au o cunoaștere intuitivă a modului în care funcționează lucrurile pe web. Chiar dacă designerii sunt profesioniști, clienții nu sunt. Acesta este unul dintre motivele pentru care este greșit să credem că utilizatorii sunt în măsură să își dea cu presupusul despre design-ul creat de profesioniști. Majoritatea designerilor au făcut aceste presupuneri și au realizat că:

  • Unii utilizatori nu au nicio idee despre principiile de design;
  • Unii văd și folosesc comenzile interfețelor pentru prima dată;
  • Alții consideră că imaginile sunt confuze;
  • Alții refuză să urmeze instrucțiunile de utilizare ale site-ului;
  • Majoritatea nu sunt siguri că știu la ce se uită atunci când intră pe un site.
A doua Greșeală de UX: Proiectare design-ului UX pentru utilizator

De-a lungul anilor, acest sfat a fost impregnant în capul designerilor. Li s-a spus să se concentreze pe nevoile utilizatorului, să proiecteze lucruri pentru și în jurul lor. Acest lucru nu reprezintă cea mai bună opțiune pentru un designer. De ce? Deoarece utilizatorii nu sunt sinonimi cu publicul țintă. Utilizatorii care interacționează cu designul web nu sunt întotdeauna „utilizatorii” pe care îi doriți ca și clienți.

Luați Google, de exemplu. Ei își concentrează atenția asupra utilizatorilor lor. Pe cine consideră ei „utilizatorul” lor? Căutători. Ei își concentrează o parte din timpul lor și miliarde de dolari pentru a îmbunătăți lucrurile pentru cei care caută.

Aceștia sunt singurii „utilizatori” pe care îi au? Nu, de fapt. După cum se dovedește, au mai multe tipuri.

  • Agenții de publicitate: Google știe că agenții de publicitate vor accepta orice le vor oferi. Ei spun editorilor și agenților de publicitate cum se așteaptă să fie web. 
  • Boți: Google blochează în mod agresiv traficul neobișnuit (boți) de pe site-ul lor. 
  • Fraudatori: Google blochează site-urile web înșelătoare.
  • Căutători: oameni obișnuiți care caută ceva, orice online. Ei dau clic pe reclamele lor, își folosesc aplicațiile, își descarcă software-ul. Ei sunt publicul țintă al Google-ului.

Experiența utilizatorului Google se concentrează aproape în întregime pe utilizatorii lor. Experiența utilizatorului exclude, într-o anumită măsură, persoanele care nu se află pe lista respectivă.

A treia Greșeală de UX: Oferiți șefului orice, indiferent de consecințe

Șeful vă va cere să lucrați mai mult decât vă revine conform fișei postului. Acest lucru se întâmplă atunci când nu aveți curajul să îl refuzați. Experiența vă spune că acest lucru nu va funcționa pe termen lung deoarece dvs. nu sunteți obligat să faceți muncă suplimentară. Legătura de lucru angajat-șef poate eșua lamentabil în astfel de condiții. Este ușor să aprobați tot ceea ce dorește șeful, mai greu fiind să îl refuzați din cauza gandului că v-ați putea pierde locul de muncă. 

Cu toate acestea, este important să luptați pentru a vă fi respectate drepturile. Dacă cineva nu vă respectă, faceți-i să înțeleagă faptul că aveți dreptate și că punctul dvs. de vedere este corect.

Majoritatea designerilor UX nu o vor face însă. Le este frică să nu își piardă locul de muncă sau să își afecteze cariera. Ceea ce se va întâmpla oricum dacă nu vă spuneți părerea legat de munca pe care o aveți de făcut. Obișnuința de a nu vorbi înseamnă că portofoliul tău va fi plin de muncă mediocră.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ NU PUTEȚI FACE NIMIC ÎN PRIVINȚA ACESTOR GREȘELI?

Ce se întâmplă dacă faceți parte dintr-o echipă în care deciziile de planificare și proiectare au fost deja luate? Faceți-vă părerea cunoscută apoi discutați-vă cazul cu persoanele din conducerea echipei sau organizației. Și, țineți cont că atunci când vă spuneți părerea și nemulțumirile trebuie să o faceți pe un tot politicos, care să nu jignească pe nimeni. 

 

1 thought on “3 Greșeli UX pe care le face aproape orice Designer”

  1. Pingback: Potrivirea logo-ului cu designul site-ului web - Wizard Web Design

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top