Beneficiile aduse de economia sociala

documente statistică

Economia socială oferă persoanelor vulnerabile un ajutor considerabil deoarece îmbunătățește condițiile de viață și oferă noi oportunități de dezvolatare. Încurajează dezvoltarea și implicarea comunității și ajută la creșterea productivității și competitivității. Încurajează și abilitează membrii comunității să participe la rezolvarea unor probleme locale. Oferă o nouă modalitate de furnizare a serviciilor publice contribuind la dezvoltarea unei societăți inclusive si participative. Un alt beneficiu important ar fi acela de a angaja prin aceste întreprinderi sociale persoane cu dizabilitati.

Proiectul economia socială contribuie la atingerea obiectivul general POCU. Adică prin ,,dezvoltarea resurselor umane prin creșterea accesului la un sistem de educație si formare profesională de calitate, stimularea ocupării, cu precădere pentru tineri, reducerea sărăciei si a excluziunii sociale prin facilitarea accesului de servicii sociale si de sănătate’’. Acesta fiind realizat prin înființarea de 23 întreprinderi de economie socială, asigurarea funcționarii acestora prin finanțare. Astfel întreprinderile vor genera noi locuri de munca, implicit creșterea gradului de ocupare si reducerea sărăciei, in regiunea de Sud Est.

Funcționarea întreprinderilor sociale, post implementate, va genera o scăderea a sărăciei în rândul comunității si o satisfacere a nevoilor sociale în mare masură. În același timp poate fi un motor de dezvoltare economică. Impactul regional al proiectului sprijină obiective asumate celor implicați în parteneriat prin informarea si conștientizarea locuitorilor din anumite regiuni. Informarea se face cu privire la beneficiile și oportunitățile din domeniul antreprenorial. De asemenea asigurându-se premisele dezvoltării de noi întreprinderi și, implicit, crearea de noi locuri de muncă.

Economia socială generează locuri de muncă pentru persoane vulnerabile şi care activează în oricare domeniu economic; economia socială generează resurse pentru proiecte sociale şi activează în oricare domeniu economic; economia socială satisface necesarul de servicii (şi eventual produse) sociale şi activează exclusiv în aria de generare de servicii sociale.

Scroll to Top