Design Receptiv VS Design Adaptiv – Care Este Mai Bun?

Să aruncăm o privire asupra diferențelor dintre designul adaptiv și cel receptiv. Vă puteți îmbunătăți experiența utilizatorului alegând stilul de web design potrivit pentru site-ul dvs.. În această postare, vom explora ambele întrebări și multe altele.

Omniprezența și varietatea dispozitivelor mobile i-au determinat pe designerii web și de aplicații să creeze site-urile pentru o gamă largă de dimensiuni de ecran. De la un monitor desktop uriaș la un ecran mic de ceas inteligent, putem accesa informații în mai multe moduri.

Acest lucru poate fi o provocare. Cum vă asigurați că site-ul dvs. se extinde pe orice dispozitiv? Atât designul adaptiv, cât și cel receptiv pot face față acestei provocări, dar, deși ar putea părea similare, fiecare are beneficii și dezavantaje. Hai să aruncăm o privire.

Designul receptiv explicat

În cea mai simplă definiție, designul receptiv folosește un singur aspect pentru o pagină web și se ajustează „în mod „receptiv” pentru a se potrivi mai bine pe ecranul utilizatorului. Acesta funcţionează fie că este un desktop, un laptop, o tabletă sau un telefon mobil.

Ethan Marcotte a inventat termenul de design web receptiv în 2010. Este capacitatea de reacție a paginilor web pentru a ajusta plasarea elementelor de design web pentru a se potrivi în spațiul disponibil al dispozitivului.

Din punct de vedere tehnic, site-urile web receptive folosesc interogări media pentru a viza punctele de întrerupere care scalează imaginile, împachetează textul și ajustează aspectul astfel încât site-ul să se potrivească cu orice dimensiune de ecran. Se poate face cu HTML și CSS sau HTML5 și CSS3.

Starbucks este un exemplu excelent de design receptiv. Utilizează un singur aspect, dar plasarea elementelor web se schimbă de la desktop la mobil.
Cu un site web receptiv, veți avea nevoie de un singur site. Totul ar trebui să răspundă și să se adapteze fără probleme la dispozitivul sau browserul oricărui utilizator

Designul adaptiv explicat

În termeni simpli, designul adaptiv creează diferite aspecte fixe care se adaptează la dimensiunile specifice ale ecranului. Pe scurt, aveți mai multe versiuni ale unei pagini web pentru a se potrivi dispozitivului cuiva. Spre deosebire de o singură pagină statică care arată la fel (și reordonează sau redimensionează conținutul) pe toate dispozitivele.

Introdus în 2011 de designerul web Aaron Gustafson, designul adaptiv folosește aspecte distincte pentru mai multe dimensiuni de ecran. În designul adaptiv, este normal să dezvoltați șase modele pentru cele mai comune șase lățimi ale ecranului. Acestea fiind: 320, 480, 760, 960, 1200 și 1600 de pixeli.

Într-o definiție mai tehnică, site-urile web create cu design adaptiv includ interogări media CSS ale designului receptiv, dar adaugă și îmbunătățiri bazate pe JavaScript pentru a schimba marcajul HTML al site-ului în funcție de capacitățile dispozitivului. Acest proces este cunoscut sub numele de „îmbunătățire progresivă”.

Amazon este un exemplu perfect de site web adaptiv. Clienții pot folosi funcționalitatea completă a site-ului a versiunii desktop.

Adaptive nu înseamnă că aveți nevoie de două site-uri separate. Vă permite în continuare să vă mențineți tot conținutul într-un singur loc și să partajați același conținut cu toți vizitatorii site-ului. Site-urile adaptive folosesc un șablon pregătit pentru fiecare dispozitiv.

Cum se compară designul receptiv și adaptiv?

Pentru persoanele fără experiență în design web, diferența dintre designul responsiv și cel adaptiv este atât de subtilă, încât probabil că nu este vizibilă. Pentru a face comparațiile noastre mai ușor de digerat, să ne uităm la componentele lor majore.

  • Aspect

Cu designul receptiv, aspectul este decis de fereastra de browser a vizitatorului site-ului. În comparație, un design adaptiv este determinat în back-end, nu de client sau browser. Designul produce șabloane unice pentru fiecare clasă de dispozitive. Serverul detectează factori precum tipul de dispozitiv și sistemul de operare pentru a trimite aspectul corect.

  • Timp de încărcare

Nimănui nu-i place un site lent. Oamenii devin nerăbdători și se iasă dacă un site nu se încarcă în 2 secunde sau mai puțin . Designurile adaptive se încarcă în general mai repede decât cele receptive. Acest lucru se datorează faptului că designul adaptiv transferă numai activele necesare specifice fiecărui dispozitiv. De exemplu, dacă vizualizați un site web adaptiv pe un afișaj de înaltă calitate, imaginile se vor ajusta. Rolul lor fiind acela de a se încărca mai rapid în funcție de afișajul pe care îl folosește utilizatorul final.

  • Dificultate

Acesta poate fi un subiect delicat pentru unii. Oamenii susțin că modelele adaptive sunt mai dificil de construit, deoarece veți avea nevoie de diferite aspecte pentru diferite dispozitive. În timp ce modelele receptiv necesită doar un singur aspect, despre care unii susțin că este mai ușor de implementat.

Dar, în timp ce modelele receptiv au un singur aspect pe toate dispozitivele, necesită mai mult efort și timp înainte. Designul receptiv implică o atenție sporită acordată CSS-ului și organizării site-ului dvs. pentru a vă asigura că este pe deplin funcțional pe toate dimensiunile de ecran.

Nu trebuie să începeți de la zero cu un web design receptiv. Există multe opțiuni excelente de șabloane. Începeți cu un șablon receptiv care vă place și personalizați-l pentru afacerea, portofoliul sau blogul dvs.

  • Flexibilitate

Designul adaptiv este considerat mai puțin flexibil, deoarece un dispozitiv nou cu o dimensiune a ecranului pe care nu ați planificat-o vă poate distruge aspectul. Ceea ce înseamnă că va trebui să editați un aspect vechi sau să adăugați unul nou. Dimensiunile ecranului sunt în continuă schimbare și variază foarte mult.

Pe termen lung, un design receptiv va necesita mai puțină întreținere. Site-urile receptive sunt suficient de flexibile pentru a funcționa bine pe cont propriu în mod implicit, chiar dacă pe piață există un nou dispozitiv sau dimensiune a ecranului. Dar site-urile web adaptive vor avea nevoie de întreținere ocazională.

  • Ușurință SEO

Google recomandă și recompensează site-urile care utilizează design receptiv. Un site web prietenos cu dispozitivele mobile se clasează mai sus în paginile cu rezultate ale motoarelor de căutare. Designul adaptiv poate fi o provocare pentru SEO.

Avantajele și dezavantajele designului receptiv

Designul web receptiv are câteva avantaje evidente:

  • Experiență fără întreruperi

Indiferent de tipul de dispozitiv – desktop, mobil etc. – vizitatorii vor avea aceeași experiență, fără probleme. Acest lucru dă un sentiment de familiaritate și încredere, chiar și atunci când trece de la un dispozitiv la altul.

  • Mai puține sarcini de întreținere

Deoarece site-ul folosește același conținut pe toate dispozitivele, nu va necesita mult timp de inginerie sau întreținere. Un design receptiv va reduce timpul și efortul pe care îl petreceți pentru a vă actualiza site-ul. Veți avea mai mult timp pentru sarcini esențiale, cum ar fi testarea A/B, marketing, serviciul pentru clienți și dezvoltarea de conținut.

  • Mai prietenos cu bugetul

Designul receptiv este mai ușor de configurat și mai rapid de implementat, deoarece nu aveți nevoie de un site mobil suplimentar. Puteți economisi din costurile de dezvoltare, asistență și întreținere asociate cu crearea de site-uri mobile de sine stătătoare. Din punct de vedere logistic, vă puteți organiza și controla tot conținutul într-o singură locație centralizată.

  • Îmbunătățiți eficiența accesării cu crawlere și a indexării

Pentru site-urile web receptive, un singur agent de crawler web va accesa pagina dvs. cu crawlere o dată, nu de mai multe ori cu diferiți agenți de crawler pentru a prelua toate versiunile conținutului. Site-urile receptiv îmbunătățesc direct eficiența accesării cu crawlere și ajută indirect motoarele de căutare să indexeze mai mult din conținutul site-ului dvs., păstrându-l actualizat corespunzător.

  • Mai prietenos cu motoarele de căutare

Google preferă site-urile web compatibile cu dispozitivele mobile, ceva la care site-urile web receptive sunt grozave. Asigurați-vă că instrumentul dvs. de web design vă permite să creați site-uri web receptive care sunt prietenoase cu dispozitivele mobile.

Dezavantajele designului receptiv

Deși designul web responsiv este grozav, nu este lipsit de dezavantaje. Iată lucrurile de urmărit atunci când decideți ce format de design web este cel mai potrivit pentru dvs.:

  • Încărcare mai lentă a paginii

Una dintre cele mai mari preocupări ale designului web receptiv este timpul de încărcare. Site-urile web receptive încarcă informațiile pentru toate dispozitivele, nu doar pentru dispozitivul pe care vizitatorii vă vizualizează site-ul.

  • Dificultate în integrarea reclamelor

Deoarece reclamele trebuie să se adapteze la toate rezoluțiile, poate fi mai dificil să le integrați eficient în site-urile receptive. Site-ul web va fi receptiv de la dispozitiv la dispozitiv, așa că, în timp ce se adaptează la anumite dimensiuni de ecran, anunțurile ar putea să nu se configureze corect.

Avantajele și dezavantajele designului adaptiv

Să ne uităm la avantajele și dezavantajele alegerii unui design web adaptiv.
Când utilizați un site web adaptiv, vă puteți bucura de următoarele beneficii:

  • Foarte vizat pentru fiecare utilizator

Prin optimizarea experienței pentru dispozitive individuale, vă asigurați că fiecare vizitator primește o experiență pozitivă de utilizator. Puteți să vă livrați și să vă ajustați conținutul vizând lucruri precum locația persoanei și viteza conexiunii.

  • Timpi de încărcare mici

Va fi încărcată doar versiunea de care au nevoie vizitatorii site-ului, ceea ce face ca pagina să se încarce puțin mai rapid. Acest lucru este valabil mai ales pentru utilizatorii de smartphone-uri.

  • Optimizat pentru publicitate

Există un număr din ce în ce mai mare de designeri care optimizează opțiunile de publicitate în design-uri receptiv. De exemplu, schimbă bannere de 728 x 90 pentru bannere de 468 x 90 pentru a satisface rezoluții mai mici. Dar cu site-uri adaptive, designerii pot optimiza reclamele pe baza datelor utilizatorilor de pe ecrane mai mici.

  • Site-ul web existent reutilizabil

Adaptiv înseamnă că designerii dvs. nu vor trebui să vă creeze site-ul web existent de la zero. Acesta este un aspect esențial – multe site-uri web complexe sunt construite cu cod vechi de-a lungul timpului. Să începi de la zero uneori nu este o opțiune.

Iată câteva dezavantaje de care trebuie să fii conștient atunci când vine vorba de design web adaptiv:

  • Forță de muncă intensivă pentru a crea

Designul adaptiv necesită mult mai mult lucru din cauza numărului de aspecte tehnice de luat în considerare.

  • Mai greu de intretinut

Deoarece aveți mai multe versiuni ale site-ului web, fiecare versiune trebuie actualizată individual. În general, trebuie să proiectați pentru cele mai comune 6 lățimi de ecran; 320, 480, 760, 960, 1200 și 1600 de pixeli. Iar acest număr continuă să crească, făcând munca unui designer mai grea și consumatoare de timp atunci când vine vorba de întreținerea șantierului.

  • Scump

Pe lângă faptul că necesită timp, designul web adaptiv necesită o echipă mare de dezvoltatori. Veți suporta mai multe cheltuieli pentru a gestiona complexitatea dezvoltării, întreținerii și susținerii unui site web adaptabil.

  • Când să folosiți designul receptiv

Dacă mai aveți îndoieli, iată care este ultimul aspect atunci când decideți să alegeți un design receptiv:

  • Perfect pentru companiile mici și mijlocii care trebuie să-și actualizeze site-urile existente.
  • Ideal pentru companiile noi care trebuie să construiască un site nou-nouț.
  • Recomandat pentru industriile bazate pe servicii, deoarece sunt compuse în principal din text și imagini.
  • Prietenos cu bugetul, astfel încât să puteți avea un site frumos, complet funcțional, la un preț rezonabil.

Când luați în considerare designul adaptiv, iată câteva puncte finale de reținut:

  • Cel mai bun pentru site-urile web complexe existente care necesită o versiune mobilă.
  • Recomandat pentru site-urile dependente de viteză.
  • Excelent pentru o experiență foarte bine direcționată, pe care o puteți adapta la locația cuiva, viteza conexiunii și multe altele.
  • Perfect pentru cei care au nevoie de mai mult control asupra modului în care site-ul lor este livrat diferiților utilizatori pe diferite dispozitive.
Decizia este a dvs.

Pe măsură ce tot mai multe dispozitive sunt introduse pe piață, oamenii din întreaga lume se adaptează rapid. Acest lucru face ca alegerea între design receptiv și adaptiv să fie mai complexă.

Designul web responsiv pare cel mai sigur pariu dacă sunteți în căutarea unui mod convenabil și rentabil de a crea o experiență de utilizator extrem de funcțională. Și, pe termen lung, site-urile receptive necesită mai puțină întreținere. Dar aceasta este doar o generalizare. Designul adaptiv vine, de asemenea, cu mari beneficii, cum ar fi o experiență de utilizator mai personalizată. Cheia este înțelegerea și planificarea nevoilor, obiectivelor și bugetului dvs. acum și în viitor.

Dacă doriți să aprofundați subiectul designului web vă recomandăm și articolul nostru despre diferențele dintre designul UX și UI pe care designerii web ar trebui să le cunoască. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top