A fi designer web presupune combinarea armonioasă a elementelor vizuale și a conținutului. Dar abilitățile non-tehnice, cum ar fi colaborarea și comunicarea, sunt de asemenea importante.
1. Cunoașteți principiile designului
Unii dintre noi ar putea avea abilități artistice înnăscute asemeni unui designer web, dar cunoașterea elementelor fundamentale poate face diferența între a recrea ceea ce vezi și a putea construi un design calculat și unic.
Aceste elemente fundamentale sunt la baza designului web și grafic, fiind important să fie știute și înțelese. Indiferent dacă proiectați un portofoliu sau un anunț tipărit, aceste concepte vă ajută să vă ghidați munca.
Exemplu de elemente de bază:
- În loc să ne concentrăm asupra părților individuale, avem tendința de a procesa stimulii vizuali ca un întreg. Aspectul vizual înseamnă a vedea un aranjament de elemente și a înțelege imediat ce reprezintă acestea. Când ceva rupe un tipar, devenim conștienți de piesele care îl compun.
- Reificarea înseamnă utilizarea doar a părților esențiale ale unui obiect pentru a-l face identificabil. Vă permite să vă exercitați reținerea într-un design, în timp ce transmiteți sens.
- Invarianța înseamnă a putea folosi discordanța cu gust în design, prin evidențierea într-un grup de obiecte similare. Utilizarea invarianței vă permite să evidențiați părți ale unui design.
2. Tipografie
Site-urile web precum Font Reach vă ajută să fiți la curent cu tendințele tipografiei și să vă informați asupra alegerilor fonturilor.
Tipografia ne modelează percepția asupra ideilor. Greutatea și geometria unui font comunică sens și, în calitate de designer web, este important să cunoașteți cea mai bună modalitate de a furniza mesajele prin alegerile tipografice adecvate.
Multitudinea de opțiuni de font pot face dificilă pentru un designer web să-l aleagă pe cel potrivit. Fonturile practice precum Georgia, Verdana și Roboto funcționează bine pentru designul general, în timp ce fonturile mai decorative ar trebui folosite cu moderație ca ornamente. Designerii buni știu diferența dintre tipurile de fonturi și unde să le folosească.
Există o mulțime de resurse pe internet care vă pot ajuta să vă extindeți cunoștințele tipografice. FONTS IN USE, spre exemplu, arată diferite tipuri de fonturi și cum sunt aplicate acestea.
3. Compoziție
Aranjarea textului, imaginilor și a altor elemente servesc atât unui scop artistic, cât și utilitar. Conținutul important ar trebui să ne atragă atenția și să arate grozav.
Un aspect bine compus implică crearea unui echilibru cu contrast, spațiu negativ și elemente proporționale. Acordați atenție designului din jurul vostru (site-uri web, tablouri, scene de film, panouri publicitare). Cu cât sunteți mai conștient și recunoașteți o compoziție bună, cu atât mai ușor va fi să o utilizați în propriul vostru design.
4. Teoria culorii
Conceptele de bază, cum ar fi combinarea culorilor primare pentru a crea culori noi, vă vor ajuta să creați palete de culori plăcute.
În calitate de designer web, ar trebui să fiți familiarizat cu roata de culori și cu modul în care culorile complementare, contrastante și analoage funcționează împreună.
Utilizarea culorilor este o greșeală comună care îi afectează pe designerii începători. Un pic de disonanță vizuală poate da un design interesant, dar nuanțele conflictuale pot da, de asemenea, un aspect urât și de necitit. Textul, îndemnurile și anteturile ar trebui să utilizeze culori care să funcționeze bine împreună și să mențină un sentiment puternic de lizibilitate. Înțelegerea și cunoașterea modurilor de utilizare a luminilor și a umbrelor, contrastul și saturația sunt, de asemenea, abilități importante în designul site-urilor web.
5. Software pentru proiectare
Adobe Illustrator, XD, Photoshop și Figma sunt câteva programe software de design cu care ar trebui să fie familiarizați designerii. Ar trebui să cunoașteți elementele de bază ale editării fotografiilor și abilitatea de a modifica grafica bazată pe vectori, cum ar fi un logo.
Pentru cei cu buget redus, software-ul gratuit de editare foto Inkscape bazat pe vectori, vă va oferi puterea de a face ceea ce trebuie să faceți fără a cheltui o mulțime de bani. Și, pe măsură ce vă dezvoltați abilitățile de design web, software-ul de animație precum Motion, After Effects sau Blender sunt instrumente utile pentru a adăuga mișcare și dinamism muncii dvs.
6. Design adaptabil
Designul adaptabil sau responsive, este o componentă cheie a procesului de dezvoltare web. Regulile pentru design adaptabil ne asigură că elementele de design precum meniurile, textul și butoanele sunt clare și utilizabile peste tot.
Designul adaptabil asigură livrarea consecventă a conținutului dvs.. Acesta funcționează prin păstrarea unui aspect principal care se ajustează pentru a se potrivi cu ecranul pe care este încărcat. Asigurați-vă că designul creat se adaptează diferitelor dispozitive pentru a putea ajunge la mai mulți oameni în acest fel.
7. Experiența utilizatorului (UX)
Experiența utilizatorului se concentrează pe răspunsul emoțional al cuiva la un design. O combinație între utilitatea unui site și integrarea elementelor interactive și dinamice pentru a face din design o plăcere să fie privit. UX își propune să modeleze experiența unei persoane în timp ce o implică și o ghidează prin site.
Cele mai bune practici UX utilizate de un designer web bun includ:
- Aspecte neaglomerate, cu spațiu negativ și conținut organizat logic;
- Design intuitiv și conținut care se concentrează pe o experiență umanistă, mai degrabă decât mecanică (design cu empatie);
- Design specific publicului și informații adaptate pentru a răspunde nevoilor acestuia (cunoaște-ți publicul).
8. Interfață cu utilizatorul (UI)
Acolo unde UX se preocupă mai mult de aspectele largi ale modului în care un design afectează pe cineva, UI se concentrează pe specificitate. Paginile web, butoanele, meniurile și micro-interacțiunile fac parte din interfața de utilizare. Aceste elemente ghidează publicul printr-un design, fără obstacole, pentru o experiență lină.
Interfața de utilizare atinge multe fațete diferite ale gradului de utilizare, inclusiv:
- Elemente de navigație și interfețe simple, intuitive;
- Îndemnuri care îi îndrumă pe oameni să facă ceea ce vrei tu să facă în cel mai scurt timp;
- Acțiuni intuitive și repetabile pe care publicul dvs. le poate urmări și învăța atunci când vă folosiți designul.
9. Design grafic
Site-ul web și designul grafic împart un spațiu creativ similar. Ambele implică talentul de a crea elemente vizuale. Dar, în timp ce designul web este un mediu în care modificările și actualizările continue fac parte din orice proiect, designul grafic este despre crearea de elemente vizuale cu longevitate.
10. Editare foto
O imagine bine selectată poate ajuta un design prin adăugarea de culoare și claritate. Chiar și fotografiile mediocre pot fi aduse la viață cu un pic de editare foto. A avea ochii antrenați pentru a regla lucruri precum nivelurile de culoare, luminozitatea, saturația și contrastul poate contribui în mare măsură la îmbunătățirea fotografiilor slabe.
11. Răbdare
Răbdarea este o abilitate a oamenilor. Clienții nu sunt designeri și probabil va trebui să le explici lucrurile în câteva moduri diferite înainte de a înțelege ceea ce spui. A avea răbdare te face o persoană bună cu care să lucrezi. Nimeni nu vrea să lucreze cu un imbecil. Deci fii cool, bine?
12. Compromis
Compromisul poate fi greu. Ai acest design frumos la care ai muncit atât de mult pentru a-ți arăta strălucirea. Dar dacă clientului nu îi place, aceasta poate fi o lovitură dureroasă pentru ego-ul tău, dar numai dacă o lași.
Nu te implica prea emoțional în munca ta. Este posibil să fi petrecut ore întregi pe ceva, dar dacă nu satisface nevoile clientului tău, nu-l lua personal când ți se spune că trebuie să îl schimbi.
Asta nu înseamnă că ar trebui să cedezi la fiecare cerere, dar, în calitate de designer trebuie să îți alegi cu cap bătăliile. Dacă acel element servește utilizării sau branding-ului unui design, faceți un argument clar pentru ce ar trebui să rămână.
13. Conștientizarea de sine
Cunoașterea limitărilor tale este un drum lung. Câți dintre noi nu au pretins experiență cu software despre care de fapt știm puține? Sau am pretins că suntem un expert SEO sau că vorbim fluent o duzină de limbaje de programare, când nu facem acest lucru defapt? Unii spun să o falsifici până îți iasă. Dar dacă te prefaci, sunt șanse să fii prins.
Nu promiți ceva ce nu puteți livra. Este ușor să spui da în speranța că totul va funcționa, dar în acest mod vă pregătiți doar pentru mult stres și, în ultima fază, eșec. Fiți autentic și oferiți clienților doar ceea ce sunteți capabili să o faceți. Și, între timp, începeți să învățați ceea ce nu stăpâniți foarte bine!
14. Disciplina
Managementul timpului este o parte importantă a acestui lucru. A ajunge la muncă înseamnă a opri rețelele sociale și a te elibera de distrageri. Folosiți-vă în mod constructiv timpul pentru a vă bucura de un proces de design constant și productiv.
Este important să vă gestionați atât etica în muncă, cât și disciplina de a vă îmbunătăți cunoștințele și abilitățile. Blogurile de proiectare, cursurile online și întâlnirile vă vor ajuta să țineți pasul cu schimbările din industrie.
15. Comunicare
În meseria de designer web este esențial să vă explicați viziunea pentru un proiect într-un mod în care ceilalți să îl înțeleagă. De la departamentul de marketing până la fondator, trebuie să fiți capabili să comunicați ceea ce ați proiectat și modul în care acesta funcționează.
O mare parte a designului este o activitate solitară, dar este totuși important să ieșiți în afara bulei creative, să fiți un ascultător activ și să comunicați cu persoanele implicate în proiectul la care lucrați.
16. Copywriting
Ar trebui ca designerii să fie scriitori? Și ar trebui scriitorii să știe despre design? Înțelegerea modului în care scrierea textelor și designul funcționează împreună vă va face mai eficient la ambele lucruri.
Scrierea și designul grozav înseamnă a avea un impact semnificativ asupra cititorului. În calitate de designer web trebuie să fiți capabil să identificați conținutul prea pronunțat. Poate îl veți trimite înapoi scriitorului pentru a-l simplifica sau, dacă puteți scrie, vă veți gestiona singur editările. A fi capabil să recunoașteți scrisul bun și ceea ce îl face bun vă va ajuta să vă dezvoltați propriile abilități de scris.
17. Strategia de afaceri
Nu ne așteptăm să devii un expert în afaceri, dar trebuie să știi cum designul tău va ajuta la obiectivele de afaceri al unui client. Este ușor pentru cei din sfera corporativă să arunce cu bani la o problemă. Dar întotdeauna gândiți cu o minte analitică dacă o soluție va fi sau nu eficientă.
Uneori, un client nu are nevoie de o reproiectare completă a site-ului – un pic de ajustări la SEO și la modul de navigare în site ar putea fi suficiente pentru a atrage un public mai mare.
18. Optimizare pentru motoarele de căutare (SEO)
Acest lucru intră în domeniul copywriting-ului și al marketingului digital. Crearea de conținut care poate fi căutat în Google este esențială pentru ca acesta să vă poată vedea munca. Un SEO bun implică împletirea naturală a cuvintelor cheie și a frazelor în conținut. Este important să recunoaștem când SEO se simte forțat, pierde lizibilitatea și ar trebui reproiectat.
19. Atenție la detalii
Designul eficient nu se materializează întâmplător. Alegerile de design precum navigarea, aspectul și schema de culori ar trebui să fie deliberate. Atenția la detalii ar trebui să atingă fiecare parte a unui design. Asigurându-vă că fiecare parte a Un designer web realizează mai mult decât site-uri web grozave
La fel ca atâtea ocupații, există o gamă largă de abilități necesare unui designer web. La fel ca limbajul vizual al designului, unde tipografia, culoarea și utilizarea spațiului se reunesc într-un echilibru captivant. Ar trebui să înțelegeți fluent principiile directoare care fac o muncă eficientă și convingătoare din punct de vedere estetic.
Abilități precum comunicarea, perseverența și răbdarea vă vor face un designer web și un om mai bun. Gestionarea corectă a feedback-ului clienților este o practică bună pentru a vă păstra calmul atunci când sunteți criticați. A fi un designer web bun înseamnă și a fi o persoană bună.
Pingback: 5 mari predicții de desgin web pentru 2022 - Wizard Web Design