Designul UX – 5 Sfaturi Esențiale

Obțineți cele mai bune sfaturi în designul UX pentru a vă ajuta să proiectați produse cu experiențe de utilizator intuitive și eficiente.

Experiența utilizatorului este cheia designului produsului, indiferent dacă produsul este un site web, o aplicație mobilă sau altceva. Deși ar trebui să fie evident că designul UX este esențial pentru proiectarea produsului, unii designeri UX au încă o mulțime de concepții greșite despre asta. Dar adevărul este că, dacă designul UX impresionează publicul dvs. țintă, popularitatea produsului creat prosperă și crește.

5 sfaturi pentru realizarea unui design UX eficient

Acest ghid acoperă elementele de bază ale procesului de design UX corect la nivel conceptual. Aceste sfaturi vă vor ajuta să înțelegeți cum să deveniți un designer UX mai bun .

1. Nu reinventați roata

Designul UX se referă la implicare. Ca atare, implicarea este unul dintre cele mai importante elemente în dezvoltarea aplicațiilor. Dar designerii UX cad adesea victime unei mentalități de a reinventa roata sau de a încerca să repare ceea ce nu necesită reparație.

Există un motiv pentru care majoritatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile sunt structurate așa cum sunt: ​​funcționează. De ce? Pentru că utilizatorii sunt obișnuiți. Aceasta este psihologia obiceiului perpetuat. Utilizatorilor nu le place întotdeauna schimbarea. Sunt obișnuiți cu modul convențional de prezentare și nu le place atât de mult să se adapteze la ceva diferit.

De obicei, această dorință de a reinventa roata se manifestă prin machete neortodoxe inutil, scheme de culori ciudate, fonturi dezamăgitoare în locuri greșite și modele de navigare confuze.

Intenția este de a diferenția un produs de restul. Cu toate acestea, această abordare rănește angajamentul și, în loc să se diferențieze, îi sperie pe cei pe care ai vrut să-i atragi și să-i implici.

De aceea, este mai bine să folosiți machete încercate și testate într-un produs, cu modificări minore pentru a se potrivi obiectivelor dvs. particulare (cum ar fi spoturi de îndemn sau teaser-uri „s-ar putea să fiți interesat și de”).

Această abordare îi face pe utilizatori să se familiarizeze instantaneu cu platforma dvs. și le permite să o utilizeze fără a fi enervați de aspecte necunoscute.

De exemplu, nu există niciun motiv pentru a muta o bară de navigare din partea de sus a paginii în partea de jos sau pentru a modifica modul în care utilizatorii procedează într-o aplicație mobilă. Respectarea tiparelor vă economisește energie pentru situațiile în care inovația în design contează cu adevărat. Spre exemplu, apariția paginilor de destinație și secvențele de onboarding.

2. Păstrați-l simplu și practicați designul receptiv

Cealaltă problemă majoră care se întâmplă adesea în procesul de design UX este atunci când lucrurile sunt prea complicate pentru binele lor. Modelele familiare sunt acolo, dar aceste modele sunt prea mult și, din această cauză, designul nu funcționează.

„Prea mult” este o anulare instantanee a experienței utilizatorului.
Când utilizatorul ajunge la o pagină care este literalmente plină de elemente și tipografii care distrag atenția, acesta va ieși de pe pagină. Este exact opusul a ceea ce doriți.

Din această cauză, este mai bine să păstrați lucrurile ușor de utilizat. Scopul dvs. este să păstrați concentrarea utilizatorului pe obținerea de ceea ce are nevoie pe site-ul dvs. web. Nu le distrageți atenția de la scopul lor și îl vei atinge pe al tău.
Iată cum arată când un designer păstrează designul UX simplu în termeni practici:

  • Fiecare pagină are un singur scop definitiv. De exemplu, pagina de finalizare a comenzii conține doar ceea ce este necesar pentru procesul de plată. Pagina de contact conține doar detalii de contact și/sau un formular – nu sfaturi despre obiceiurile de îngrijire personală.
  • Scopul fiecărei pagini și al fiecărei componente de pe ea este ușor de înțeles de către utilizator, fără explicații. De exemplu, interfața cu utilizatorul are elemente de navigare pe pagină distincte vizual.
  • Orice informații suplimentare, dar neesențiale, ajung în partea de jos a paginii. De exemplu, blogroll-ul suplimentar din partea de jos a postării cu conținut „s-ar putea să-ți placă și..”.
3. Înțelegeți nevoile și cerințele publicului țintă

Înțelegerea nevoilor și cerințelor publicului țintă poate părea un sfat evident de design UX. Designerii nu își pot da seama de schema potrivită de design UX fără a înțelege nevoile și cerințele publicului țintă.

De ce este aceasta o problemă? Din cauza presupunerii false că, dacă operezi pe segmentul de piață, înțelegi ce vrea și ce are nevoie publicul fără să-l studiezi. În timp ce o parte din intuiția ta ar putea atinge obiectivul, o mare parte nu va ajunge.

Obțineți aceste informații vitale despre experiența utilizatorului în timpul procesului de proiectare, cu acești doi pași:

  1. Adunați feedback de la utilizatorii dvs. prin sondaje;
  2. Observați modul în care utilizatorii vă folosesc produsul sau produsele similare, în persoană sau de la distanță.

Iată tipurile de întrebări la care să vă răspundeți înaintea creării oricărui design:

  • Cine sunt utilizatorii? De exemplu: bărbați, femei, oameni cunoscători de tehnologie, începători în tehnologie, adulți tineri etc.
  • Care sunt nevoile utilizatorilor?
  • Cum puteți oferi o soluție pentru nevoile lor?
  • Cum se manifestă corelația dintre nevoile lor și propunerea dvs. de valoare în designul interfeței?

Răspunsurile la aceste întrebări formează o bază pentru un concept valid de design UX.

4. Faceți diferite elemente distincte vizual

Un aspect al paginii distinct vizual este unul dintre cele mai importante obiective pentru designerii UX . Este o modalitate de a menține o călătorie fluidă a utilizatorului și de a antrena experiența utilizatorului.

Iată câteva sfaturi pentru a găsi lucrurile care pot fi utile în timpul procesului de proiectare:
  • Cele mai valoroase informații de pe pagină trebuie să iasă cel mai mult în evidență. Dacă este o postare pe blog, atunci aveți nevoie de un titlu clar. Spre exemplu: „ Cele mai bune tendințe de design web ”, urmat de subtitrări și subtitluri care să aprofundeze subiectul.
  • Utilizatorii trebuie să fie conștienți de locația lor pe site-ul web sau aplicația mobilă. Instrumentele de navigație trebuie să fie la îndemână. De exemplu, aveți un panou de navigare a site-ului web în partea de sus a paginii cu toate secțiunile semnificative ale site-ului web ușor accesibile.
  • Butoanele de partajare a rețelelor sociale sunt de obicei în stânga. În dreapta puneți blogroll-ul cu lucruri populare, un flux de tweet, un nor de etichete și alte elemente auxiliare. Conținutul „s-ar putea să vă placă și” se află în partea de jos și are ca scop tragerea utilizatorului într-o gaură de vierme.
  • Butoanele de acțiune trebuie să iasă în evidență și să includă o descriere clară a scopului lor. Acreditările esențiale sunt atractivitatea, universalitate, lizibilitatea și funcționalitatea. De exemplu, un buton de abonare cu un câmp pentru a vă introduce e-mailul.
  • Câmpul de căutare trebuie să fie distinct vizual de cuvântul „căutare” și pictograma oglindă în el, în mod ideal. În mod tradițional, se află în colțul din dreapta sus al unei pagini.

Și când vine vorba de culori, este important să cunoașteți semnificațiile culorilor, printre care să fiți conștient de faptul că:

  • Culorile de fundal sunt în general inexistente;
  • Albastrul este pentru link-uri text;
  • Roșu este pentru lucrurile importante – de obicei alerte sau erori;
  • Îndemnurile la acțiune necesită o culoare cu contrast ridicat, adesea exclusivă, pentru a ieși în evidență de restul.
5. Păstrați coerența fluxului de utilizatori pe tot parcursul călătoriei

Unul dintre cele mai importante aspecte practice ale designului experienței utilizatorului este „ fluxul ”, continuitatea consecventă a călătoriei utilizatorului.
În termeni de design, fluxul este atunci când călătoria utilizatorului de la o secțiune a site-ului web sau a aplicației mobile la alta este fără întreruperi în îndeplinirea obiectivului său final – furnizarea de valoare.

Iată de ce contează. O schemă de design consecventă îi ajută pe utilizatori să obțină ceea ce își doresc și au nevoie fără probleme, ca și cum ar fi cel mai natural lucru. Asta funcționează în beneficiul dvs. Consecvența perpetuează utilizarea.
Pentru a menține lucrurile consistente, trebuie să vă gândiți ce va face utilizatorul pas cu pas.
Să luăm un flux de site, de exemplu. Utilizatorul își începe călătoria la un punct de intrare. De obicei, pagina de pornire sau o postare pe blog. Trebuie să vă gândiți unde va duce acel punct de intrare. De exemplu, ar putea duce la o altă postare pe blog care se extinde pe un anumit subiect. În alte cazui poate duce la o pagină care oferă un serviciu sau produs care răspunde nevoilor utilizatorului.
Un alt lucru de luat în considerare sunt paginile fără margini. Acele pagini care nu duc nicăieri altundeva. Trebuie să evitați astfel de cazuri pe parcursul călătoriei utilizatorului, atunci când este posibil. Totul trebuie să ducă la ceva.
În cele din urmă, fiecare flux de site-uri web are un obiectiv final – unde nevoile utilizatorilor și obiectivele site-ului dvs. se întâlnesc.

Secretul unui design UX bun

Secretul unui design UX bun este ca acesta să funcționeze atât pentru utilizatorii dvs., cât și pentru platforma dvs. În esență, o experiență de utilizator bine concepută se rezumă la a conduce utilizatorul către informațiile sau instrumentele de care au nevoie, în timp ce elimină tot ceea ce i-ar putea perturba călătoria. În timp ce obiectivul pare să fie înțeles universal, atingerea acestuia poate fi puțin tulbure.

Aceste sfaturi pentru designul UX vă vor ajuta să aflați elementele cheie care vor face ca designul dvs. să vă impresioneze publicul țintă și să facă interacțiunea benefică atât pentru dvs., cât și pentru utilizatori. Dacă v-au fost de folos ideile prezentate vă invităm să răsfoiți și articolul nostru despre cum să creați un design autentic care să reflecte munca și pasiunea dvs. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top