Apariția designului responsiv a creat o comunitate de design mult mai confortabilă care renunță la controlul activelor. Dacă un designer ar fi insistat asupra unei relații precise între tip și aspect, acum încercăm să creăm același sentiment, dar acceptăm că elementele nu vor arăta la fel pe toate dispozitivele.
Săptămâna aceasta, The Verge a raportat despre un studiu al UCLA care a constatat că studenții au avut dificultăți în a-și aminti aspectul siglei Apple. Concluzia trasă de studiu a fost că lipsa reamintirii s-a datorat „saturației atenționale”. În termeni profani, cu cât vedem ceva mai mult, cu atât îl observăm mai puțin.
Creierul nostru poate fi greu să se concentreze pe experiențe noi, bazându-se pe memorie. Pentru toate scopurile, creierul nostru memorează în cache experiențe pentru a elibera puterea de procesare. Suntem predispuși să dezactivăm un brand pe care îl experimentăm/vedem în mod regulat. Și astfel, departe de a fi o marcă de calitate, consistența poate afecta de fapt angajamentul unui brand.
După ce s-a inspirat atât de mult timp de la designul tipărit, direcția de influență începe să se inverseze. Pe măsură ce atitudinile față de soluțiile flexibile de design se deplasează din lumea digitală înapoi în tipărire și branding. Companii precum Lucky 21 introduc din ce în ce mai mult varietate în mărcile lor, în efortul de a fi remarcate.
Milinda
Milinda, au o identitate de marcă care se extinde în toate tipurile lor de afișare. Direcția de mișcare se schimbă în funcție de cuvântul în cauză. El este considerat bun sau rău (cu excepția, în special, a siglei lor).
Coca-Cola
Noul ambalaj al Coca-Cola pare inițial să introducă o consistență mai mare, nu mai mică. Cu toate acestea, cheia acestei abordări este că fiecare produs creează variații în gama. Când vedem o cutie de Coca Cola Life, distincția dintre aceasta și Coca Cola originală ne sporește recunoașterea mărcii în ansamblu.
Asociația de Publicitate
Logo-ul Asociației de Publicitate este format dintr-o majusculă mică „A” în interiorul unui „A” majuscul mai mare.
USL
Imitând inițial brandingul clasic american MLB și NBA, atât MLS , cât și USL au adoptat scheme flexibile de brand folosind un sistem de șabloane pentru a adapta brandingul ligilor pentru diferite echipe. Când purtați un tricou LA Galaxy, întăriți recunoașterea atât a mărcii MLS, cât și a altor echipe precum San Jose EarthQuakes sau Portland Timbers.
Muzeul Whitney de Artă
Chiar și într-o singură identitate, varietatea permite activelor mărcii să se adapteze la numeroase funcții. Muzeul Whitney de Artă Americană din New York își descrie logo-ul ca un „W receptiv”. Personajul este redesenat, în aceeași manieră minimă în funcție de utilizarea cerută. Mai mult decât un logo, este un sistem de logo.
O abordare care atrage designerii web este proiectul de logo-uri receptive al lui Joe Harrison. Prezintă siglele unui număr de mărci binecunoscute care se reduc în complexitate pe măsură ce fereastra browserului tău se micșorează, ca acesta sa fie responsiv pe mobil. Cei mai puri ar putea argumenta că versiunea cea mai puțin complexă, mobilă, ar trebui utilizată pe tot parcursul: dacă logo-ul este recunoscut fără un detaliu, atunci detaliul trebuie să fie străin. Cu toate acestea, așa cum sugerează studiul UCLA, crearea de varietate în acest fel crește, mai degrabă decât scade, implicarea mărcii.
NowTV
Incoerența nu este nouă: MTV s-a autodenumit în acest fel; AirBnB s-a poziționat în fruntea pieței lor, îmbrățișând varietatea. Abordarea NowTV a fost similară. Ceea ce este nou este acceptarea faptului că o marcă nu poate păstra controlul asupra activelor sale și, după toate probabilitățile, nu ar trebui să încerce.
Așadar, atunci când proiectăm site-uri, încercăm să proiectăm modele care se aseamănă cu ele însele pe toate dispozitivele. Site-urile mobile arată ca site-uri desktop reduse, site-urile desktop folosesc meniuri de tip hamburger. Aceasta este o abordare dăunătoare nu numai pentru că dispozitivele diferite au limitări și avantaje diferite, ci și pentru că uniformitatea asupra producției unei mărci reduce implicarea mărcii.
Prin adoptarea unei abordări responsiv,a tuturor branding-ului, de la tipografie la culoare, la logo, maximizăm recunoașterea mărcii și, în cele din urmă, implicarea mărcii.