Pentru unii, lucrul de acasă poate părea interesant. Pentru alții, nivelul de anxietate începe să crească doar la auzul acestui lucru. De aceea, este mai important ca niciodată să creați un mediu care să vă ajute să rămâneți productiv și, mai important, sănătos.
În fiecare zi, fiecare dintre noi stabilește recorduri mondiale pentru timpii de navetă. Redefinim încălțămintea de birou casual și sport, care seamănă distinct cu colegii noștri de birou. Apelăm la apeluri Zoom de la birourile noastre pline de farmec de acasă sau din camerele de artizanat ale soțului/soției. Împărtășim imagini din viețile noastre îndepărtate pe canalele Slack dedicate plantelor de apartament și animalelor de companie.
7 aspecte, nu tocmai grozave legate de lucrul de acasă
1. Gestionarea așteptărilor celor din jur atunci când lucrezi de acasă
Așteptările celor de la locul de muncă nu se schimbă atunci când practicați lucrul de acasă. În schimb, așteptările celor de acasă se pot schimba. Vi se poate părea că este mai ușor să ajutați la treburile casnice în timp ce vă aflați acasă. Așteptarea celorlalți de a vă ocupa de sarcinile casnice în timpul zilei de lucru vă poate afecta productivitatea.
Când vine vorba de lucrul de acasă, una dintre provocările neașteptate cu care ne confruntăm este să-i convingem pe cei din jur că suntem la serviciu. Reamintirea membrilor familiei sau colegilor de cameră că nu sunteți disponibil pentru treburile casnice în timpul orelor de lucru poate ajuta la stabilirea așteptărilor lor.
2. Drama la birou nu este întotdeauna interzisă, chiar și acasă
S-ar putea să fi crezut că drama de birou era limitată la birou. Apoi îți dai seama că pisica ta adoră să meargă pe tastatură, câinele tău latră la fiecare mașină care trece sau colegul tău de cameră are un apel săptămânal în același timp cu tine.
3. Utilizarea dormitorului pe post de birou
În timp ce mulți dintre specialiști recomandă să nu lucrăm din dormitor, oamenii care locuiesc în apartamente mai mici sau cu colegi de cameră nu au altă soluție.
Folosiți biroul din dormitor dacă aveți nevoie și nu spațiul nu vă permite altceva. Cu toate acestea, există lucruri pe care le puteți face pentru ca acest lucru să se simtă mai puțin inconfortabil. Acestea fiind spuse, este important să vă faceți patul în fiecare zi. Mai ales dacă biroul tău este în dormitorul propriu. Lucrul de acasă într-un dormitor ordonat vă va face să vă simțiți productiv.
4. A fi singur. Cu propriile tale gânduri. Toată ziua. E greu.
E greu să te dai jos din pat. Sa ieși din capul tău este și mai greu. O modalitate de a vă gestiona mintea în timp ce lucrați de acasă și petreceți cea mai mare parte a zilei singur este să vă notați gândurile. Scoaterea acestora din cap și scrierea lor pe hârtie (sau computer) vă poate ajuta să le reîncadrați și să le gestionați. În acest fel, nu vă vor afecta starea de spirit și cheful de muncă.
5. Renunțarea la lucrul de acasă în pijamale
Când începeți să lucrați de acasă, va fi tentant să munciți tot timpul îmbrăcat în pijamale. În timp, însă, acest lucru ar putea începe să aibă efecte negative. Lucrul în pijama începe să vă distrugă sănătatea mintală/psihicul. Ceea ce pare a fi un avantaj, ajunge să vă facă să vă simțiți ca o persoană total neproductivă în timpul programului de muncă. Chiar dacă nu mai suntem nevoiți să ne îmbrăcăm foarte elegant, ca la birou, este recomandat să adoptăm o ținută casual. Aceasta ne va face să ne simțim confortabili atunci când muncim și ne va ține departe de faimoasele pijamale.
6. Menținerea rutinei de dimineață
Când lucrați de acasă, este foarte ușor și tentant să vă trezeiți și să vă apucați direct de muncă. Mai ales dacă munca la birou nu necesită să vă ridicați din pat. Din păcate, totuși, pornirea „modului de lucru” nu este la fel de ușoară ca deschiderea laptopului sau conectarea la rețeaua biroului. Un sfat mic și foarte practic pe care îl poate pune în practică oricine este acela de a vă înălța. Apelați la acest truc chiar dacă rămâneți la interior deoarece vă va ține departe de orice poziție confortabilă care v-ar putea distrage de la muncă.
7. Fără muncă suplimentară în timpul liber
Nu este o surpriză faptul că economisim mult timp adoptând lucrul de acasă. Cu toate acestea, timpul pe care îl avem la dispoziție datorită renunțării la navetă poate reprezenta o provocare neașteptată. Este ușor să umpleți timpul liber pe care îl câștigați cu muncă suplimentară, dar asta poate duce cu ușurință la epuizare. Planificarea este cheia atunci când lucrați de acasă. Astfel, veți reuși să vă terminați munca în timp util fără a fi nevoiți să vă luați din timpul liber.
Acestea fiind spuse, este extrem de important ca atât angajatorii, cât și angajații să recunoască provocările care vin odată cu lucrul de acasă. Pentru mulți, stilul acesta nu este un mod plăcut de muncă la început. Astfel, sperăm că putem începe să dezvoltăm empatie pentru experiența cu lucru de acasă și să ne optimizăm procesele pentru productivitate și bunăstare mentală.
Dacă v-a plaăcut acest articol puteți citi și articolul nostru în care vă prezentăm câteva sfaturi utile despre lucrul de acasă pe care le puteți pune în practică.