Minimalismul este o tendință. Apariția sa în proeminență a venit ca o reacție la abundența de stiluri proaste care l-au precedat. A oferit o direcție de design mai simplă și mai curată pentru interfețele site-urilor web. Design-urile și aplicații au devenit mai puțin complexe în ceea ce privește experiența utilizatorului. Ca direcție de design, minimalismul există de mult timp. Fie că te uiți înapoi la designul de produse și la companii precum Braun sau la arhitecții moderniști precum Mies van der Rohe, designerii au căutat întotdeauna forme simple pentru inspirație.
Introducerea iOS 7 a fost cea care i-a împins pe designeri departe de stilurile și efectele bogate cu care ne-am obișnuit atât de mult. Apple a căutat să creeze o interfață care să reflecte designul hardware-ului produsului Apple în sine. Rezultatul a inclus butoane înlocuite cu pictograme subțiri ambigue, diferențiere mică între elemente și o lipsă generală a oricărui fel de sentiment. De atunci, iOS a adus unele îmbunătățiri, optând în continuare pentru o direcție care elimină cât mai multe detalii posibil.
Apple este întotdeauna un exemplu intrigant când vine vorba de minimalism în general. Aduce întrebări importante în legătură cu estetica și experiența utilizatorului. Ca marcă, vânzările lor se bazează în mare măsură pe o tehnică reducționistă. Ei vând produse prin simplitatea aparentă. Creeză ceva la care oricine poate să se uite și să înțeleagă cum funcționează și cum să-l folosească. Deciziile precum eliminarea mufei pentru căști, a porturilor I/O și a butonului de pornire sunt toate decizii pe termen lung pentru a lucra în continuare spre acest obiectiv. Acesta este motivul pe care a fost fondat Apple și de ce a creat produse frumoase, ușor de utilizat, cum ar fi iMac G3.
Comparații
Dar pe măsură ce începi să te uiți mai profund în direcția de design minimalist a Apple, devine clar că estetica este cel mai important aspect pentru a stimula vânzările. La nivel de produs și software, acest lucru are un cost pentru experiența utilizatorului. De exemplu, mouse-urile și tastaturile Apple sunt frumoase, dar oferă unele dintre cele mai proaste ergonomii care au fost proiectate vreodată. Modelele elegante fac ca încheieturile și mâinile să se așeze în poziții nenaturale. Comparați acest lucru cu oferta Microsoft care are un design mai echilibrat, care este simplu, dar ergonomic.
De asemenea, puteți căuta produse precum iPod Shuffle 3rd Gen, care a eliminat butoanele de pauză/prev/next track de dragul minimalismului. I-a luat complet ușurința de utilizare, înlocuindu-l cu ceva atractiv din punct de vedere estetic. Nu doar Apple poate fi cunoscut că aplică minimalismul într-un mod atât de extrem. De la editorii de reviste la companiile de automobile, este prezent în aproape toate industriile într-o anumită formă. Este un stil râvnit de consumatori, oferind astfel un stimulent pentru companii să producă produse care îndeplinesc acest criteriu.
Compensațiile minimalismului în designul de produse sunt aproape la fel ca în produsele digitale și designul web. A devenit o normal să împingi minimalismul la extrem, mai degrabă decât să prezinți un design mai echilibrat. Acest lucru duce adesea la scheme de culori ineficiente, o lipsă de diferențiere a elementelor, accesibilitate slabă și practici de navigare frustrante.
Acțiunile principale sunt adesea greu de observat, folosind negru/gri și pictograme ambigue fără etichetă. Tipografia conținutului este adesea prea mică, prezentând probleme de accesibilitate pentru un număr mare de utilizatori și vizitatori.
Aceste decizii de proiectare devin distructive și pot avea un efect profund negativ asupra utilizatorilor.
Minimalismul va fi întotdeauna în primul rând despre estetică. Este vorba despre eliminarea unui design, mai degrabă decât adăugarea acestuia. Renumitul arhitect, Frank Gehry, a rezumat odată minimalismul drept o „fundătură”. El subliniază modul în care minimalismul dezlipește un design de orice emoție și sentiment și este întotdeauna îndreptat către o extremă.
Ca designer, este o sarcină dificil de gestionat. Pe de o parte, este o tendință râvnită, cu o direcție vizuală frumoasă, care poate fi impresionantă atunci când este implementată cu grijă. Pe de altă parte, întrebarea este dacă aspectele estetice ar trebui să joace un rol atât de important în proiectarea produselor digitale. Designul optim pentru accesibilitate și ușurință în utilizare se va încadra rareori în limitele minimalismului.
Acest lucru sugerează că ar trebui să se limiteze în primul rând la zonele vizuale ale designului. Nu zonele care au în centrul lor utilitatea. Aceasta include și interfețele de utilizator, site-urile web și produsele fizice. Este vorba despre găsirea echilibrului în design, fie că este vorba de minimalism sau maximalism.