Un ghid sincer despre monetizarea unui site în 2022. Aflați ce strategii funcționează în 2022.
Poți câștiga un venit bun dintr-un site web de calitate? Răspunsul este „da”. Dar este nevoie de multă muncă grea.
Pe măsură ce blogging-ul și marketingul de influență devin profesii în loc de hobby-uri, este ușor să presupunem că a face bani pe internet este simplu. Puteți doar să creați un blog, să alegeți una dintre strategiile de generare de bani recomandate frecvent și să urmăriți cum crește soldul dvs. bancar. Tehnic, este adevărat.
Aproximativ 68% dintre bloggeri câștigă mai puțin de 5.000 USD pe an, dar cei mai mulți bloggeri noi renunță înainte de a vedea primii dolari aduși.
Asta pentru că a crea un site web este ușor. Dar menținerea acesteia înseamnă o mulțime de ore neplătite înainte ca monetizarea să înceapă să funcționeze.
Cu toate acestea, dacă treceți de etapa inițială, construiți o audiență, publicați conținut nou în mod regulat, identificați publicul țintă pe rețelele de socializare și îl aduceți pe lista dvs. de e-mail aveți șanse mari de succes.
Monetizarea unui site dă roade, exemplu concret fiind faptul că blogging-ul a devenit o afacere serioasă.
Și, ca orice afacere, vă poate aduce bani pe măsură. După cum a remarcat Financial Samurai, un bancher de investiții devenit blogger profesionist: „Nimeni nu lasă un loc de muncă de 750.000 de dolari pe an pentru a scrie un blog cu normă întreagă, dacă nu ar avea un avantaj financiar incredibil”. Michelle Gardner, de la Making Sense of Cents, spune că câștigă constant 6 cifre pe lună pe blog despre finanțe și că a câștigat peste 5 milioane de dolari de când și-a început blogul. Și BuzzFeed a generat peste 300 de milioane de dolari în venituri totale în 2018 dintr-un amestec de oferte sponsorizate, publicitate cu plată la vizionare și vânzări de comerț electronic.
Toate aceste site-uri web au avut nevoie de ani de zile pentru a-și construi cititorii, credibilitatea și traficul. Și asta i-a adus în top 1% dintre cei care câștigă.
Dar monetizarea unui site mai mic poate aduce, de asemenea, un profit bun. Banii sunt acolo pentru cei care lucrează pentru ei. Dar un site web nu este un bancomat care rulează pe pilot automat. Pentru a obține un profit, va trebui să investiți timpul (și adesea banii) în:
- Configurarea site-ului dvs. web;
- Crearea de conținut pentru acesta;
- Realizarea SEO pentru a vă crește traficul;
- Construirea unui public pe rețelele sociale;
- Creșterea listei de e-mailuri;
- Implicarea și cultivarea unui cititor devotat.
Și abia apoi vine partea distractivă de a face bani. Cum se realizează monetizarea unui site în 2022 prin 11 strategii acționabile?
Acest ghid nu vă va învăța cum să faceți o mulțime de bani în urma a câtorva clicuri. Altfel spus, vă va arăta cum să optimizați rata de returnare a investiției din munca depusă în menținerea activă a site-ul dvs.
Iată 11 moduri dovedite în monetizarea unui site în 2022
1. Experimentați cu marketingul afiliat
În calitate de agent de marketing afiliat, câștigați un comision din fiecare recomandare pe care o faceți către o altă afacere.
De exemplu, dacă faceți parte din programul de afiliere Amazon, veți primi o cotă-parte din venit de la fiecare persoană care face clic pe linkul dvs. de afiliat și, apoi, achiziționează de pe site-ul lor.
Bloggerii de carte pot câștiga niște bani în plus dacă un cititor cumpără o carte prin link-urile afiliate ale blogului. Dacă cumpărați o jachetă recomandată de un blogger de modă, s-ar putea să primească un procent din acea vânzare. Pare simplu, nu?
Dar iată o avertizare importantă: pentru a reuși cu marketingul afiliat fără a vă afecta integritatea și reputația, trebuie să:
- precizați orice link-uri de afiliere sau relații pe care le aveți cu brandul pe care îl reprezentați (nimănui nu-i place o reclamă ascunsă);
- recomandați produse și servicii care sunt de interes pentru publicului dvs;
- nu intrați în frenezia de a promova orice și pe oricine (fără a testa produsul sau a verifica recenziile acestuia).
Ținând cont de toate cele de mai sus, haideți să aruncăm o privire asupra diferitelor tipuri de conținut de calitate pe care le puteți crea pentru a câștiga un comision bun.
Recenzii de produse
Aproximativ 78% dintre clienți au încredere în recenziile online. Aproape la fel de mult ca și când ar fi recomandări personale. Mulți dintre noi răsfoiesc recenzii înainte de a face o achiziție. În calitate de afiliat, puteți completa informațiile despre produse prin publicarea de recenzii ale produselor pe care le-ați încercat.
Tom’s Guide este specializat în revizuirea tehnologiei consumatorilor și și-a câștigat o reputație puternică pentru recenzii detaliate și imparțiale (care conțin link-uri de afiliere).
Tutoriale
Puteți oferi o mulțime de valoare publicului dvs. și puteți prezenta un produs în același timp, creând un tutorial în jurul acestuia.
Acest tip de conținut de marketing afiliat funcționează cel mai bine pentru a recomanda:
- software și instrumente online;
- cosmetice și produse de machiaj;
- electrocasnice;
- produse legate de hobby
- instrumente și resurse recomandate.
Creați o pagină dedicată pe site-ul dvs. în care enumerați toate aplicațiile, cărțile și orice altceva vă place cu adevărat. Includeți link-uri de afilier atunci când sunt relevante și precizați faptul că cititorii vă pot sprijini cumpărând din link-urile respective.
2. Creați și vindeți un produs (digital sau fizic)
Vânzarea unui produs digital este o metodă excelentă de monetizare dacă aveți puțin timp, deoarece nu necesită muncă continuă de creare de conținut (cum o fac postările de blog). Creați produsul, apoi investiți timp în promovarea acestuia către publicul dvs. și noii cititori.
Vânzările de produse fizice necesită puțin mai multă atenție. Dar puteți delega gestionarea inventarului, îndeplinirea și expedierea unui furnizor terț și vă puteți concentra asupra serviciilor pentru clienți și marketing mai presus de orice altceva.
Să aruncăm o privire mai atentă la tipurile de produse pe care le puteți crea și vinde.
Cărți electronice și cărți audio
Împachetați-vă experiența într-un ghid practic și atașați-i un preț. Da, va trebui să depuneți multă muncă în prealabil și să:
- deveniți un expert în ceva;
- tastați acele cuvinte;
- transcrieți audio (opțional);
- gândiți o copertă care să vândă;
- pregătiți o campanie de marketing.
Dar odată ce ați terminat cu toți acești pași, puteți să câștigați niște venituri pasive din cărțile dvs. Mridu Khullar Relph de la The International Freelancer și-a împachetat deceniile de experiență în jurnalism și marketing de conținut într-o serie de cărți electronice, vândute pentru 4,99 USD fiecare.
Lansați un curs electronic
Cursurile online sunt o altă modalitate de a vă dezvolta expertiza și de a câștiga un venit recurent de fiecare dată când lansați sau (relansați) cursul.
Piața de învățare online este în continuă creștere, așa că nu veți rămâne fără studenți dacă cursul dvs. electronic este de calitate!
Creați și vindeți o aplicație, un plugin sau un software
Utilizați site-ul dvs. web ca rampă de lansare pentru un nou produs software. Interogați cititorii pentru a găsi o problemă pe care o aplicație sau un plugin ar putea-o rezolva. Testați un produs minim viabil (MVP) cu un grup mic de utilizatori.
Vindeți fișiere digitale descărcabile
Dacă aveți niște abilități de design grafic (sau resurse pentru a angaja un designer), puneți un produs digital la vânzare pe site-ul dvs. Iată câteva idei de produse:
- Șabloane, liste de verificare, trackere;
- Grafica blogului;
- Pachete de fotografii de stoc;
presetări Photoshop; - Ilustrații;
- Teme de site-uri web;
- Elemente de design premium (pictograme, fonturi etc.);
- Efecte video sau material de stocare;
- Elemente audio (jingle-uri, melodii de marcă etc.).
3. Porniți un site web de membru cu plată
Creați o zonă tematică privată pe site-ul dvs. și aduceți o valoare suplimentară care să justifice prețul. Puteți folosi ceva de genul MemberStack pentru a aduce cu ușurință această funcționalitate pe site-ul dvs. web.
Cele mai populare tipuri de site-uri de membru includ:
- Comunități plătite cu forumuri private, forumuri de discuții, director de membri, reduceri speciale și multe altele.
- Site-urile educaționale vând acces la un pachet de cursuri, seminarii web, podcasturi și alte resurse educaționale.
- Grupurile de mastermind și responsabilitate organizează sesiuni de coaching de grup și mastermind cu un grup mic de studenți.
4. Monetizați accesul la lista dvs. de e-mail
Petreceți ore întregi cu meticulozitate pentru crearea buletinului informativ sub forma unui email? Cereți cititorilor să contribuie la efort. Majoritatea vor fi de acord cu plăcere, deoarece știu deja cât de grozav este conținutul.
The Economist (Espresso) rulează un buletin informativ cu plată din 2014 și, din moment ce este încă disponibil astăzi, putem presupune că această strategie de monetizare dă roade.
Puteți folosi Revue sau Substack pentru a configura un buletin informativ plătit prin e-mail și pentru a vă proteja conținutul de partajarea publică.
5. Publicați postări sponsorizate și recenzii despre produse
O altă modalitate de realiza monitorizarea unui site este să negociați contracte de sponsorizare cu alte companii. Puteți taxa pentru:
- Publicarea unei postări pe un subiect relevant cu un link către site-ul web al sponsorului (reclame);
- Examinarea unuia dintre produsele sponsorului în articolul dvs. (recenzii sponsorizate);
- Includerea conținutului lor în buletinul informativ prin e-mail (sponsorizare buletin informativ);
- Orice promoție bonus pe rețelele sociale.
Deși conținutul sponsorizat nu este o strategie scalabilă de monetizarea unui site web (cu excepția cazului în care doriți să vă transformați blogul într-un panou de publicitate), acesta vă poate aduce niște bani în plus.
Important este să dezvăluiți întotdeauna în mod corespunzător orice relații de publicitate pe care le aveți și marcați conținut ca „sponsorizat”. Pentru a evita penalizarile SEO, adăugați atributele rel=”sponsored” sau rel=”nofollow” la astfel de link-uri conform recomandărilor Google .
6. Blocați o parte din conținutul publicat
Luați o pagină de la editorii de știri și restricționați accesul la o parte din conținutul dvs. la abonații premium. Puteți plasa un paywall pentru unele dintre postările dvs. mai lungi, mai profunde și mai cercetate. Exemplu puteți vedea imaginea de mai jos. În aceasta este evidențiat faptul că doar subscriberii pot citi unele articole.
7. Acceptați donații
Nu e nicio rușine să le cereți cititorilor să vă susțină (în loc să-i deranjați cu reclame). Jucătorii profesioniști, scriitorii, artiștii și alte tipuri creative vor avea adesea fani entuziaști gata să doneze niște bani. Puteți accepta donații prin intermediul unui formular de donație PayPal pe loc sau printr-un serviciu de tip abonament.
8. Monetizați-vă expertiza
Folosiți site-ul web ca portofoliu pentru a vă promova abilitățile și serviciile online. Freelancerii cu site-uri web personale tind să taxeze cu 65% mai mult pe oră decât cei fără unul. Nu sunteți sigur ce servicii să prezentați?
Iată câteva idei:
- Design și dezvoltare de site-uri web;
- Dezvoltarea de aplicații;
- Design grafic;
- Servicii de asistent virtual;
- Copywriting și marketing de conținut;
- Editare și corectare a conținutului din online;
- SEO și marketing digital;
- Servicii de transcripție;
- Servicii de recrutare și carieră;
- Orice alt serviciu pe care îl puteți face de la distanță.
O altă idee derivată: oferiți sesiuni de coaching unu-la-unu
Coachingul privat este o alternativă bună la atelierele în persoană și necesită mai puține investiții inițiale decât cursurile online. Dacă sunteți un expert în domeniul dvs. De activitate, sunt șanse mari ca cineva acolo să vrea să plătească pentru sfatul dvs..
9. Începeți un program de certificare premium
Dacă sunteți o autoritate consacrată în industria dvs. și aveți un brand personal sau de afaceri puternic, puteți lansa un program de certificare. Gândiți-vă la el ca la un program de formare avansată sau un curs electronic cu teme, examene și note.
Copyblogger are programul său Authority (în curând va fi Digital Commerce Academy) pentru agenții de marketing și scriitori de conținut. Joanna Weibe de la Copyhackers conduce o școală de copiere pentru copywriteri de conversie.
Ambele bloguri (și oamenii din spatele lor) au o credibilitate incontestabilă în industria lor, ceea ce conferă programelor lor autoritate pe piață.
10. Creați un magazin de tip dropshipping
Gestionarea inventarului, îndeplinirea și expedierea sunt cele 3 aspecte cele mai puțin interesante ale comerțului electronic. Dropshipping-ul este o metodă de comercializare online care le elimină.
Ca dropshipper, nu păstrați niciun stoc. Furnizorul dvs. o face. Și se asigură că totul este împachetat cu grijă și livrat clientului în timp util.
În calitate de proprietar de afaceri solo, puteți câștiga între 1.000 și 5.000 USD pe lună. Cu toate acestea, în practicarea dropshipping-ul trebuie să:
- Creați o pagină de comerț electronic drăguță;
- Găsiți furnizori de încredere;
- Investiți în reclame cu plata pe click pentru a vă promova produsele;
- Oferiți un serviciu bun pentru clienți;
- Căutați alte modalități de a crește traficul magazinului;
11. Comercializarea de site-uri web
Dacă sunteți bun la construirea de site-uri web, vă puteți câștiga existența vânzându-le la un preț atractiv altora. Site-urile de afiliere, de membru, comerț electronic și dropshipping sunt de obicei la cel mai mare preț. Dar puteți, de asemenea, să realizați bloguri personale sau site-uri de știri, în funcție de cerințele clienților.
Evaluarea site-ului dvs. va depinde de mai mulți factori:
- Nişă;
- Model de monetizare;
- Raportul venituri/cheltuieli lunare;
- Cantitatea de trafic;
- Valori SEO;
- Rate de conversie;
- Numărul de urmăritori pe rețelele sociale.
Potrivit lui Greg Elfrink de la Empire Flippers , vă puteți aștepta să obțineți de 20-50 de ori venitul lunar pentru un site web bine întreținut și în creștere.
Trebuie să aplicați fiecare strategie enumerată? Nu.
Puteți câștiga bani buni folosind o singură metodă. Dar puteți, de asemenea, să adăugați mai multe fluxuri de venit la monetizarea unui site web și să analizați cum reacţionează publicul la ele.
De exemplu, ca freelancer, puteți mai întâi să vă folosiți site-ul web pentru a vă vinde serviciile. Apoi puteți lansa o ofertă de coaching personal pentru a vă diversifica veniturile. Apoi, vă puteți reambala serviciile de coaching într-un curs online. Puteți crea un produs (de exemplu, un șablon de contract) sau puteți genera bani din buletinul informativ trimis prin email. Experimentați cu abordări diferite. Scalați ceea ce funcționează. Renunțați la ceea ce nu merge pentru monetizarea site-ului dvs..
Sperăm că ați găsit utile aceste informații iar dacă doriți să vedeți ce trebuie să aibă un website de succes în 2022 consultați articolul nostru.